Otok Krk

Otok Krk najsjeverniji je otok u Sredozemlju. Pripada Kvarnerskoj skupini otoka smještenoj u sjevernom Jadranu između poluotoka Istre na zapadu te Hrvatskog Primorja na istoku. Okružen je Vinodolskim kanalom s istočne, Riječkim zaljevom sa sjeverozapadne i Kvarnerićem s jugozapadne strane. Nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji, a administrativno sjedište otoka je grad Krk.

Zahvaljujući geoprometnom položaju, bogatoj vegetaciji, mnogim izvorima pitke vode te blagoj mediteranskoj klimi Krk je bio naseljen još u pretpovijesti. Prvi poznati stanovnici otoka Krka bili su Japodi, ilirsko pleme, koje su zatim naslijedili Liburni oko 1000. g. pr. Kr., a koje su od 3. st. pr. Kr. počeli pokoravati Rimljani, da bi ga konačno zauzeli tek početkom 1. st.. No, i nakon pada pod Rimsko carstvo Liburni ostaju glavno stanovništvo na otoku. Naime, Rimljani su naselili tek najveće naselje - grad Krk, a osnovali samo jedno novo naselje – Fulfinum u uvali Sepen kraj Omišlja (između 81. i 96. g) gdje su otkriveni tragovi mozaika i drugih antičkih elemenata te do današnjih dana ostali sačuvani ostaci ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća.

Danas stanovnici na otoku Krku stanuju u 68 stalnih naselja, od kojih ih je samo nekoliko gradskog karaktera, tj. Baška, Dobrinj, Krk, Omišalj, Punat i Vrbnik. Tradicijski način života otočana vezan je uz more (ribarstvo, pomorstvo, brodogradnja), poljoprivredu i stočarstvo te se zadržao na otoku do danas uz ostale djelatnosti novijeg datuma.

Pučko glazbalo sopile prastari je puhački instrument, koji je i danas sastavni dio svih otočkih kulturno-povijesnih svečanosti, često vezanih uz crkvene blagdane i svece zaštitnike pojedinih mjesta. Bogatstvo otočnog folklora svake se godine predstavlja na ljetnom Festivalu krčkog folklora i Smotri sopaca otoka Krka. Također, poznati su i koledarski običaji u karnevalskom razdoblju koji potječu od starih rimskih svetkovina slavljenja ljeta i dolaska toplog godišnjeg razdoblja.

Događanja u Omišlju

Družite se s nama na www.facebook.com/apartmaniBacic