Događanja u Omišlju

Omišalj je prvi otočni gradić koji se nalazi pri prelasku Krčkoga mosta i najstarije je živo naselje na otoku (uz grad Krk) s turističkom tradicijom duljom od 100 godina.

Antička kuhinja

Svakog ljeta u srpnju mjesecu lokalitet Mirine-Fulfinum oživi duh drevnih rimskih vremena sa već tradicionalnom antičkom večerom. Večer antičke kuhinje jedna je od najprepoznatljivijih manifestacija općine Omišalj, sve više okrenuta turistima kojima se želi skrenuti pozornost na bogatu povijest općine Omišalj, na kojoj bi joj mogle pozavidjeti i mnogo razvikanije turističke destinacije u Hrvatskoj, pa čak i na Mediteranu. Ovom manifestacijom želimo oživjeti tradicionalne običaje našega kraja te ih implementirati u turističku ponuduVečer antičke kuhinje, zanimljiv je gastronomski ali i kulturnom događaj koji posjetitelje načas vraća u drevna vremena, kada su Fulfinumom šetali Rimljani i uživali u bogatoj antičkoj trpezi. Uz svjetlost baklji, originalnu antičku glazbu, ulične zabavljače, gladijatore, rimske vojnike te cara i carevu svitu posjetitelji odjeveni u rimske toge uživaju u antičkom ugođaju.

Posebnu draž Večeri antičke kuhinje pridonosi rimski logor u kojem je uprizoreno drevno doba, kao i prezentacija kovača, lončara, tkalje, užara, košarača i salona za uljepšavanje gdje su se mogle napraviti antičke frizure ili oslikati kožu kanom. Večer antičke kuhinje namijenjena je širokoj publici, stanovnicima Općine, Otoka Krka, Rijeke i šire okolice, no prvenstveno turistima koji u to vrijeme borave u našoj destinaciji. Manifestacija se održava tijekom turističke sezone u jednoj od najturističnijih regija te time postaje dijelom kulturne ponude u turizmu.

 

Bljak fest

U sklopu karnevalskih događanja treba istaknuti Bljak fest, posebnu gastronomsku manifestaciju, koja je postala nezaobilazni dio karnevalskih događanja. Posjetitelji na ovom festivalu mogu potpuno besplatno kušati specifične specijalitete pučke gastronomske baštine poput bijelih bubrega, tripica, svinjskih i kokošjih nožica, pilećih vratova… .

Biti će tu zasigurno i drugih “bljakavosti” poput kelja i poriluka, ali i još pokojeg iznenađenja. Ono što ovaj festival nudi više je od pukog sporenja o ukusima, odnosno okusima, a to je živopisni Omišalj, koji je sam po sebi dovoljan razlog da ga se posjeti tijekom cijele godine, pa tako i sad zimi, kada mu trgove i labirinte uskih uličica ožive maškare, odnosno “babani” po kojima je Omišalj nadaleko poznat. Jedno je sigurno, svatko tko dođe naći će nešto što ne voli! Ali isto tako nitko iz Omišlja neće otići nezadovoljan ili gladan!

 

Stomorina

Stomorina ili Vela Gospoja, kako je još zovu u Omišlju, blagdan je kojim se 15. kolovoza slavi uznesenje Blažene Djevice Marije kojoj je posvećena i omišaljska župna crkva. Dan uoči blagdana u crkvi se iznad velikog oltara napravi stomorina: na metalni obruč privežu se grozdovi, smokve i kruške, tj. prvo voće koje se tako prikazuje u čast Majki Božjoj (‘Sta Maria – Stomorina).

Mladići pak i djevojke, u prošlosti bi načinili svoju stomorinu na Placi, od više obruča povezanih na bandiri (štapu) s krunum s četire vrhi na koje se nabodu jabuke ili naranče, a na obruče se pričvrste svileni facoli (nekada su ih po kućama sakupljali od žena i djevojaka kojima su ih poklanjali očevi i muževi mornari koji su ih kupovali u Veneciji i drugim mjestima kojima su plovili). Bandiru su svake godine iznova radile žene i to za tri različite prilike: identične su za koledvu i veli pir, dok je za stomorinu drugačija. Dečki bi je u noći uoči blagdana u tišini podizali na Placi pomoću konopaca zategnutih u križ i vezanih na krovovima, dok bi djevojke pomagale vezati na konope dodatne facole i voće. BandiraBandira prikazuje Majku Božju, Mariju ili Stomorinu, kako s anđelima (facoli) leti u nebo. Mladići čuvaju Stomorinu i nekada su je sklanjali ako se spremalo nevrijeme, a zatim opet postavljali. Stomorina je visjela dva dana, na Velu Gospoju i na Rokovu, a taj drugi dan se pod Stomorinom tenca. Običaj se zadržao do danas, s time da se koristi već pripremljena bandira u čijoj postavi sudjeluju mladi, a zajedno s feštom na Rokovu poprima izričaj turističke atrakcije.

 

Big OM

Ovogodišnji BIG OM – KUP OMIŠLJA privukao je 18 ekipa, odnosno 80 natjecatelja, velikih zaljubljenika u sportski ribolov i lov na veliku ribu. Najviše je, naravno, bilo natjecatelja s kvarnerskoga i istarskoga područja, ali su u akvatorij sjevernoga Jadrana došli i natjecatelji iz Slovenije, Njemačke, Italije, pa čak i Amerike. Svečano otvorenje 7. BIG OM-a održano je večer uoči natjecanja, 24. kolovoza, na omišaljskoj rivi, uz nastup članova KUD-a Ive Jurjević i Damira Kedže. Natjecatelje i mnogobrojnu publiku pozdravio je načelnik Općine Omišalj i predsjednik Organizacijskoga odbora Tomo Sparožić zahvalivši svim natjecateljima i sponzorima bez kojih, kako je rekao, ove lijepe morske priče s dušom ne bi bilo. Sparožić je svima poželio mnogo sreće te uz ribarski pozdrav „Rogi ribaru“ proglasio natjecanje otvorenim.

O dozvoljenoj kvoti za ulov na natjecanju, koja je i ove godine iznosila 300 kilograma, brinuli su se iskusni suci Mladen Marković, Zoran Mijat i Tonči Luketa. Pored tuna od minimalno 50 kilograma, bodovali su se još i igluni i iglani najmanje teški 30 kilograma te trupovi dugokrilci, gofovi, lampuge i lucevi teži od 5 kilograma.

Sportska nadmetanja i uzbuđenja upotpunjena su ribarskim feštana nakon oba natjecateljska dana. Mnogobrojni su znatiželjnici tako svjedočili atraktivnom i napetom vaganju ulova, a potom uživali u vrhunskoj gastro ponudi, konzumaciji tune i bogatom zabavnom programu za koji su se pobrinuli organizatori.

Inače, duž cijeloga Jadrana održavaju se samo četiri natjecanja u lovu na veliku ribu: na Visu, Murteru i u Vodicama, dok je BIG OM jedinstvena manifestacija na sjevernome dijelu Jadrana. Pokrenuta je prije sedam godina sa svrhom popularizacije big game ribolova i obogaćivanja turističke ponude općine Omišalj. Smisao manifestacije jest publici približiti čari mora i mediteranskoga podneblja te ih oplemeniti sportskim nadmetanjem, vrhunskom gastro ponudom i dobrom zabavom. Iz godine u godinu manifestacija se dodatno obogaćuje novim sadržajima pa je BIG OM sve posjećenija sportsko-zabavna manifestacija koju svake godine posjeti više od tisuću ljudi te predstavlja i važan doprinos omišaljskom i krčkom turizmu u cjelini. Pored toga, BIG OM pridonosi brendiranju otoka Krka kao destinacije s vrlo raznolikom turističkom ponudom, a važan je učinak i na produljenje sezone jer se manifestacija održava nakon špice turističke sezone. Dosad je na BIG OM-u sudjelovalo 90-ak ekipa iz Slovenije, Njemačke, Italije, SAD i Hrvatske.

Dosadašnji pobjednici BIG OM-a nisu srušili omišaljski rekord. BIG OM je pokrenut 2006. godine. Nakon prve četiri „sušne“ godine bez ulova, na 5. BIG OM-u 2010. godine pobjednička je tuna imala 62 kg, a ulovila ju je hrvatsko-slovenska posada Mah-Mahi (Pave Cindrić i braća Drago i Mak Jernej). Prošle je godine pobjednička tuna imala čak 290 kg, a ulovili su je Marko Založnik i Mitja Turk. Ove godine, ponovimo, najveća je tuna težila 101 kg.

Dodajmo da od sljedeće godine zaljubljenici u lov na krupne ribe imaju još jedan razlog više za dolazak u Omišalj jer će BIG OM postati kvalifikacijski turnir za odlazak na Svjetsko prvenstvo u big game fishingu, koje će se, spomenimo usputno, 2013. održati u Kostariki.

 

Kreko

KReKo – najveća ekološka manifestacija Općine Omišalj, pokrenuta je 2011. godine. To je kulturno – zabavni i edukativni projekt čija je svrha poticati ekološke vrijednosti po kojima je otok Krk i inače prepoznatljiv. KReKo se održava svaki vikend u svibnju mjesecu , te uz “Gastronaut” – posebno osmišljenu ponudu u ugostiteljskim objektima, manifestacija je popraćena raznim sportskim, zabavnim i edukativnim sadržajima, sajmovima autohtonih proizvoda i cvijeća te posjet ornitološkom parku Jezero.

Događanja u Omišlju

Družite se s nama na www.facebook.com/apartmaniBacic